dutchfrench


Een geslaagde LIFO® Summering op 27-08-2014 | Print |

Een geslaagde LIFO® Summering

Op 27 augustus was er de eerste editie van de Summering voor LIFO® licentiehouders in de kantoren van Human Challenge (Agent België). Het geheel werd door de aanwezigen als uitermate aantrekkelijk en leerrijk ervaren. Hieronder volgt een uitvoerig verslag van Emmeline Vandermersch, die stage loopt bij Human Challenge.

De LIFO Summering 2014 was 100% geslaagd! Ik heb een geweldig inspirerende dag achter de rug. Hieronder kun je het verloop van de dag en de ervaringen die ik opdeed lezen.

In de voormiddag hebben we alles klaargestoomd voor de picknick. Samen met Elise maakte ik een heerlijke quinoa salade (Elise, bedankt voor het heerlijke recept!). Niet alleen het eten, maar ook de aankleding van de zaal werd tot in de puntjes klaargestoomd. Vlagjes, servetten, bloemen, lampionnen (ja, ze zijn er toch nog op tijd geraakt!), badges, tafels, bestek, drank... Alles werd in gereedheid gebracht.

De eerste mensen begonnen toe te stromen. De zon scheen, wonder boven wonder. Tussen alle regendagen door, hebben we een prachtige zonnige dag gekregen. We konden dus gezellig buiten eten (nadat Daniëlla Felix gevangen had, de kat die de picknicktafel elke dag bezet). Ik voelde onmiddellijk dat dit een groep was vol warme mensen. Ze zijn erg open, vriendelijk en begaan met elkaar.

Na de maaltijd splitsten we ons op in twee groepen en begonnen de workshops. Ik volgde de workshop "LIFO in teams" bij Caroline. Wat hield de workshop allemaal in?

  • We hebben stil gestaan bij wat een team nu eigenlijk is. Wat maakt dat een team meer is dan enkel een groep mensen? Het was enorm interessant om hierover te praten, omdat ieder individu deel uitmaakte van een ander team en dus met verschillende inzichten op de proppen kwam. We zijn tot de conclusie gekomen dat vooral contact, onderlinge afhankelijkheid, visie/waarden/cultuur en streven naar gemeenschappelijk doel tot de kerncomponenten behoren van een team.Dit werd gelinkt aan de zes dimensies van een team.
  • Daarna zijn we gaan kijken naar de resultaten van de vragenlijst die we invulden. Dit was een vragenlijst over een team waar we zelf deel van uitmaken of uitmaakten. Het is een vragenlijst die geïnterpreteerd moet worden als "Hoe kijk ik naar het wij?". Samen met Joris heb ik de kijk die ik heb op mijn volleybalteam bestudeerd. Daar zijn interessante zaken uit gekomen.
  • Dan zijn we teamstijlen verder gaan bekijken, met de vragenlijst als kapstok om de dialoog in gang te zetten. Er was een duidelijk verschil tussen de teamstijlen en de individuele stijlen van de personen die de vragenlijst ingevuld hadden. Het was interessant om stil te staan bij de mogelijke redenen hiervan. Daarnaast hebben we stilgestaan bij de ideale groepssamenstelling qua stijlen, het gebruik van de teamposter en de grootte van een team om de vragenlijst functioneel te kunnen gebruiken.
  • Om af te sluiten gingen we nog een stapje verder dan de teamstijlen. Er werd ons een groepsprofiel voorgeschoteld, die het gemiddelde weergaf van alle individuele stijlen. Hier ging het dus niet over "Hoe kijk ik naar het wij?", maar over "Wat is de inbreng van de verschillende individuen in het team?". Op basis van het groepsprofiel moesten we advies geven aan de leidinggevende. Ons advies luidde "Use what you've got!". Elk individu heeft sterktes, die benut kunnen worden. Het is wel belangrijk dat hier communicatie aan te pas komt, het mag geen evidentie zijn dat iemand iets gaat doen omdat het bij zijn stijl past of omdat het zijn sterkte is.

Na afloop van de workshop vervoegde de groep van Marijke ons in de grote vergaderzaal. De groepen stelden de conclusies van de workshop aan elkaar voor aan de hand van een flipchart.

Aansluitend werd er een speech gegeven door Marijke en werden Karel en Reinhilde in de bloemetjes gezet. Iedereen begaf zich terug naar de inkomhal, waar ook een speech van Karel volgde en er getoost werd op LIFO, de groep licentiehouders, de toekomst, het nieuwe agentschap en de succesvolle Summering. Aansluitend vond de receptie plaats, waar iedereen nog een gezellige babbel had met elkaar.

Uiteindelijk begaven we ons met een selecte groep richting restaurant. Er werd nog gezellig gebabbeld, getafeld, herinneringen opgehaald en lekker gegeten.

Ik heb, zoals ik al zei, een inspirerende dag achter de rug. De mensen die ik ontmoet heb, hebben een enorme indruk op me nagelaten. Hoe ze met zoveel bezieling gaan voor hun job, voor LIFO® , het is ongelofelijk. Ze waren erg begaan met elkaar, erg warm naar mij toe. Ik heb me geen moment te veel gevoeld bij deze groep. Ik hoop dat ik op een dag ook zo vurig voor mijn vak kan gaan.

 

Bedankt voor deze heerlijke ervaring(en)!

 Emmeline Vandermersch

Stagiaire onderwijs- en opleidingskunde, K.U.Leuven

Volgende>
Terug